Soorten verlof
In principe moeten kinderen alle schooldagen naar school, maar de wet maakt enkele uitzonderingen mogelijk. De schoolleider beslist in eerste instantie of een kind tijdelijk vrijgesteld kan worden van de leerplicht. Dit betekent dat je niet zomaar vrij kunt nemen. De vrijstelling moet officieel geregeld worden. Ouders vragen deze vrijstelling doorgaans vooraf aan, vandaar dat we spreken van verlof. Met het aanvragen van verlof kun je dus vooraf vrij regelen voor je kind. Veel voorkomende voorbeelden van verlof zijn:
- huwelijk van een familielid
- begrafenis van een familielid
- doktersbezoek
- tandartsbezoek
Vrijstelling vanwege godsdienst of levensovertuiging
Als je kind verplichtingen heeft vanwege geloofs- of levensovertuiging, dan krijgt het één dag vrijstelling op de dag waarop de plicht vervuld moet worden. Je hoeft hiervoor geen verlof aan te vragen bij de schoolleiding. Wel moet je dit meedelen aan de schoolleider en de groepsleerkracht. Dit doe je uiterlijk twee dagen van tevoren (art. 13 Lpw 1969).
Vakantieverlof tijdens schooldagen
Het kan zijn dat je vakantiedagen niet kan opnemen tijdens de schoolvakanties. Kinderen hebben dan alleen geen vrij. Volgens de wet kunnen ouders éénmaal per schooljaar maximaal tien schooldagen verlof aanvragen zodat zij met hun kind(eren) op vakantie kunnen tijdens schooltijd. Dit is alleen toegestaan als het beroep van één van de ouders de vakantie tijdens reguliere schoolvakanties dit onmogelijk maakt (art. 11 sub f jo. 13a Lpw).
Het verlof moet minimaal acht weken van tevoren aangevraagd worden bij de schoolleiding via SocialSchools. Ouders moeten daarbij schriftelijk aantonen dat zij voor het verlof in aanmerking komen (bewijslast). Verder geldt dat het verlof niet in de eerste twee weken na de zomervakantie mag vallen. De schoolleiding beslist over dit verlof.
Aanvragen langdurig verlof bij gewichte omstandigheden
Als je langer dan tien schooldagen verlof wilt aanvragen vanwege gewichtige omstandigheden, dan beslist de leerplichtambtenaar van jouw stadsdeel over de verlofaanvraag. De schoolleiding stuurt de verlofaanvraag door naar de leerplichtambtenaar (art. 14 ldi 3 Lpw 1969). Je kunt direct contact opnemen met de leerplichtambtenaar van het stadsdeel. De leerplichtambtenaar laat je weten of je in aanmerking komt voor verlof. Als je een aanvraag indient, dan krijg je altijd antwoord.
Bezwaar maken
Je ontvangt altijd schriftelijk antwoord op een verlofaanvraag. Als je het niet eens bent met de beslissing, dan geldt er eerst een mogelijkheid tot bezwaar. Je hebt 6 weken de tijd om schriftelijk een bezwaar in te dienen bij degene die uw aanvraag heeft behandeld (art. 6:4 lid 1 jo. 6:7 Awb). Dit is de schoolleiding óf de leerplichtambtenaar. Je krijgt altijd de kans om het bezwaar mondeling toe te lichten. Als je bezwaar aantekent bij de leerplichtambtenaar, dan word je meestal gehoord door een bezwaarschriftencommissie die advies uitbrengt aan de leerplichtambtenaar.
In beroep
Als jouw bezwaar wordt afgewezen dan kan je op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) een beroepschrift indienen bij de rechtbank (art. 8:1 Awb). Je hebt 6 weken de tijd om in beroep te gaan.